Robert de Vries

Ondernemer & spreker
HomeBiografieLezingenFoto's en video'sBlogContact
Home
De 4 lessen van hoogleraar Anita Elberse

De 4 lessen van hoogleraar Anita Elberse

Het Amerikaanse Harvard is nog altijd de meest prestigieuze universiteit ter wereld. Een aanstelling als hoogleraar geldt hier dan ook als een grote eer. Zeker als je een van de jongste vrouwelijke docenten bent. Het overkwam de Nederlandse Anita Elberse, die tijdens haar colleges al snel indruk maakte met het behandelen van grote celebrities als onderzoekscase. Dat levert waardevolle lessen op, die ze met mij en anderen deelde tijdens een inspirerende lezing op Inspiration360.

De kenmerken van succesvolle persoonlijkheden

De werkwijze van Elberse tijdens colleges is even briljant als eenvoudig. Elke les behandelt ze een succesvol bedrijf of persoon, waarover ze de hele les discussieert met haar studenten. Die doen dat maar al te graag. Want wat is er nu leuker dan jezelf verplaatsen in wereldsterren zoals Beyoncé, Christiano Ronaldo en Lady Gaga?

Deze sterren benadert de hoogleraar zelf. Soms komen ze ook naar haar toe. Zelfs de grootste beroemdheden verlenen graag hun medewerking, omdat ze een steentje willen bijdragen aan de kennis van ambitieuze studenten.

Tijdens haar uitvoerige bestudering van de celebrities, viel Elberse wel een aantal zaken op. Al deze persoonlijkheden delen kenmerken met elkaar die aan de basis liggen van hun succes. Het zijn de succesfactoren die ieder van ons nodig heeft om de absolute top te bereiken. Hieronder een overzicht van de belangrijkste 4 lessen volgens de hoogleraar:

Doe waar je goed in bent

Alle grootheden waar Elberse mee heeft gewerkt, beschikken ontegenzeglijk over één eigenschap: talent. Het is noodzakelijk om op te vallen tussen de rest en zodanig uit te blinken dat het grote publiek je opmerkt. De hoogleraar adviseert dan ook om altijd iets te doen waar je goed in bent. Want alleen dan is het mogelijk om je te onderscheiden van anderen en je dromen te verwezenlijken.

Werk hard en geef niet op

“Hard werken verslaat talent, als talent niet hard werkt.” Het is een bekende uitspraak in de sportwereld. Maar de allergrootsten op deze aarde combineren het beste van beide werelden. Ze koppelen talent aan hard werken en geven niet op bij hobbels en tegenslag. Deze mix van aangeboren talent en doorzettingsvermogen zorgt ervoor dat ze de absolute top bereiken in hun vakgebied.

Volg je hart

Als je hetzelfde doet als iedereen, bereik je hetzelfde als iedereen. Veel beroemdheden doen het daarom anders. Ze zien in dat advies van anderen vaak alleen maar afleidt en volgen hun eigen hart. Diep van binnen weet jij zelf immers het beste wat je leuk vindt en wilt bereiken, betoogt Elberse. Het nastreven hiervan zonder je te laten beïnvloeden, is vaak de kortste route naar succes.

Grijp je kansen

Je kunt getalenteerd zijn, hard werken en je hart volgen, maar tóch niet je gewenste doorbraak beleven. Of het nu als artiest, zanger of ondernemer is. Volgens Elberse is dat geen schande. Een portie geluk is nu eenmaal nodig om in je carrière de juiste kansen te krijgen. Maar natuurlijk moet jij wel klaarstaan om die kansen te grijpen. Lukt dat niet meteen? Vergeet dan niet: de echte sterren geven nooit op!

Laatste blogberichten

Hoe koppel je een bekende Nederlander aan je merk?
De 4 lessen van hoogleraar Anita Elberse
Blog overzicht
What a great time we had for the conference Inspiration360 in Amsterdam. Much appreciation for the courage of the founders of this event.
- Sir Richard Branson
I like to thank Robert de Vries, the director of Inspiration360 for his invitation to Amsterdam.
- VP Al Gore
Robert, thanks so much for this great event and your invite to the Nederlands. It was a great event and a great experience.
- Bear Grylls

Robert de Vries boeken als spreker?

Neem vrijblijvend contact op voor beschikbaarheid en prijzen

Neem contact op
© 2024 - Robert de Vries en sprekersbureau Quality Bookings