Robert de Vries

Ondernemer & spreker
HomeBiografieLezingenFoto's en video'sBlogContact
Home
3 tips van topondernemer Richard Branson

3 tips van topondernemer Richard Branson

Hij is een van ’s werelds bekendste ondernemers en staat bekend om zijn eigenzinnige visie. Gevierd zakenman Richard Branson beschikt over meer dan een halve eeuw ervaring als ondernemer en drukte in die tijd zijn stempel op vele honderden bedrijven. Afgelopen jaar bezocht hij Nederland voor het grootschalige evenement Inspiration360. Hieronder een opsomming van zijn belangrijkste succestips.

Kies voor eenvoud in plaats van complexiteit

“Als je het niet simpel uit kan leggen, begrijp je het niet goed genoeg.” Het is een quote van Albert Einstein, die begreep dat eenvoud in veel gevallen de voorkeur verdient boven complexiteit. Ook Richard Branson leeft naar dit credo en voert dit door in alle ondernemingen waar hij bij betrokken is.

Voor zijn bank Virgin Money koos hij er bijvoorbeeld bewust voor om jargon in de dienstverlening te vermijden. Veel mensen begint het immers te duizelen bij het horen van ingewikkelde financiële termen. De duidelijke taal van de bank was een van de belangrijkste redenen achter het succes.

Branson zijn streven naar eenvoud komt overigens niet alleen voort uit aangeboren ondernemerschap. Op jonge leeftijd bleek hij te kampen met dyslexie, waardoor hij gedwongen werd om bepaalde zaken waar mogelijk te versimpelen. Van deze verworven vaardigheid plukt hij tot op de dag van vandaag nog altijd de vruchten.

Delegeer en waardeer je medemens

In de visie van Branson is een ondernemer iemand die zich bezighoudt met het creëren van nieuwe kansen en ideeën. Het uitvoerende gedeelte van de bedrijfsvoering delegeert hij dan ook aan medewerkers. Wel is het cruciaal om mensen te vinden die deze werkzaamheden moeiteloos kunnen overnemen. En dat het liefst beter doen dan jijzelf.

Heb je die mensen als ondernemer eenmaal gevonden, is het belangrijk om er zuinig op te zijn. Want hoewel jij jouw bedrijf in je hoofd van niets tot iets groots hebt gemaakt, bestaat het in feite uit niets anders dan de mensen die er werken. Goed luisteren en waardering geven is volgens Branson dan ook essentieel om de potentie van medewerkers tot volle wasdom te brengen en een stimulerend werkklimaat te creëren.

Zet altijd een stapje extra

In de geschiedenis van het bedrijfsleven zijn er talloze voorbeelden van ondernemers die het tegen de stroom in tóch hebben gemaakt. Branson is een van die ondernemers, want zijn eigenzinnige visie werd lang niet altijd onderschreven door de buitenwereld. Naar eigen zeggen had hij daar maling aan. Als je gelooft in je idee, moet je je niet laten weerhouden door anderen.

Deze vastberadenheid komt ook terug in de werkethiek van de zakenman. Branson heeft altijd een stapje extra gezet, terwijl dat in veel gevallen niet echt nodig was. Het zorgde ervoor dat hij zijn bedrijven ook in moeilijke tijden in leven wist te houden. Zijn boodschap is dan ook duidelijk: geef niet op en ga net zo lang door totdat je succesvol bent!

Laatste blogberichten

Hoe koppel je een bekende Nederlander aan je merk?
3 tips van topondernemer Richard Branson
Blog overzicht
What a great time we had for the conference Inspiration360 in Amsterdam. Much appreciation for the courage of the founders of this event.
- Sir Richard Branson
I like to thank Robert de Vries, the director of Inspiration360 for his invitation to Amsterdam.
- VP Al Gore
Robert, thanks so much for this great event and your invite to the Nederlands. It was a great event and a great experience.
- Bear Grylls

Robert de Vries boeken als spreker?

Neem vrijblijvend contact op voor beschikbaarheid en prijzen

Neem contact op
© 2024 - Robert de Vries en sprekersbureau Quality Bookings