Wat ik leerde van Bear Grylls

Tussen overleven in de wildernis en in de ondernemersjungle zitten meer overeenkomsten dan je in eerste instantie zou denken. Iemand die dit als geen ander weet, is Bear Grylls. De succesvolle presentator, motivatiecoach en ondernemer kende op zowel persoonlijk als zakelijk vlak de nodige tegenslag, maar wist deze altijd te overwinnen. Zijn geheim? Simpel: nooit opgeven!

Ambitieuze doelen stellen en behalen

Als je in de afgelopen jaren niet onder een steen hebt geleefd, kunnen de televisieprogramma’s van Bear Grylls je nauwelijks zijn ontgaan. De avonturier laat zichzelf droppen in onherbergzame gebieden, ver verwijderd van de menselijke beschaving. Vrijwel zonder hulpmiddelen, weet hij hier te overleven dankzij slimme survivalstrategieën en bovenal een ijzeren wilskracht.

Daar kan menig ondernemer iets van leren. Mede daarom haalde ik Grylls vorig jaar als motivatietrainer voor een lezing naar Nederland. Als spreker tijdens inspiratie-event Inspiration360 sprak hij bevlogen over uitdagingen tijdens het ondernemen en het omgaan met ontberingen en tegenslag. Zijn motto: stel ambitieuze doelen en geef niet op totdat je ze hebt bereikt.

Niet opgeven bij tegenslag

De parallel met zijn avonturen in de wildernis ligt voor de hand. Ogenschijnlijk onbewogen eet Grylls weerzinwekkende insecten, drinkt hij zijn eigen urine en overnacht hij in het karkas van dode dieren. In overlevingssituaties moet je elke kans die de natuur biedt immers benutten, zo stelt hij. Een wijsheid die ook geldt wanneer je probeert te overleven als ondernemer.

Ondanks zijn vele successen als presentator, kende Grylls ook tegenspoed. Zo brak hij in het verleden drie ruggenwervels bij een parachuteongeluk in Afrika. Na een lange revalidatie behaalde hij zijn gestelde doel om de Mount Everest te beklimmen. Ook na contractbeëindiging bij Discovery Channel herpakte hij zich en keerde hij sterk terug met nieuwe programma’s op een andere zender.

Kansen zien en zonder aarzelen benutten

Het tekent het karakter van de survivalster en SAS-reservist, die opgeven simpelweg niet als optie ziet. Een kwaliteit die hem goed van pas komt als ondernemer, getuige het feit dat hij de omzet van zijn meerdere bedrijven in korte tijd wist te vervijftigvoudigen. Naar eigen zeggen omdat hij bij het zien van kansen niet aarzelt, maar deze zonder twijfelen benut.

Al eerder strikte hij voor zijn televisieprogramma’s bekende gasten zoals voormalig president Barack Obama en actrice Kate Winslet. Ook runt hij een succesvolle merchandise-afdeling, die hem jaarlijks vele miljoenen oplevert. Kansen zien, benutten en nooit opgeven. Het is de wijze levensles die Grylls mij en andere toehoorders tijdens Inspiration360 op gepassioneerde wijze bijbracht.

Terug naar overzicht